A víz újrahasznosítása: a Bizottság intézkedésjavaslatával könnyebbé és biztonságosabbá válik a mezőgazdasági öntözés számára

A víz újrahasznosítása: a Bizottság intézkedésjavaslatával könnyebbé és biztonságosabbá válik a mezőgazdasági öntözés számára

A mai napon a Bizottság új szabályokat javasol a víz mezőgazdasági öntözési célú újrahasználatának ösztönzése és megkönnyítése érdekében. Az új szabályok segítenek a gazdálkodóknak a lehető legjobban felhasználni a nem iható kezelt szennyvizet, enyhíteni a vízhiányt, és közben védeni a környezetet és a fogyasztókat.

2018. május 28., hétfő

Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős biztos a következőket mondta: „Ennek a javaslatnak csak nyertesei lesznek: gazdálkodóink számára fenntartható öntözővíz-ellátást biztosít, fogyasztóink tudni fogják, hogy biztonságos termékeket esznek, vállalkozóink számára pedig új lehetőségek nyílnak. A legnagyobb nyertes pedig a környezetünk lesz, mivel a javaslat a legértékesebb erőforrásunkkal, a vízzel való jobb gazdálkodáshoz járul hozzá.”

Mit javasol a Bizottság?

  • Minimumkövetelményeket javasol a városi szennyvíztisztító üzemek által kezelt szennyvíz újrahasználatára vonatkozóan, mely követelmények mikrobiológiai elemekre (például az E. coli baktériumok szintjére), valamint a rutinszerű és az érvényesítési célú nyomon követés követelményeire is kiterjednek. A minimumkövetelmények meghatározása garantálni fogja, hogy a visszanyert vizet az új szabályok szerint állítják elő, és hogy az öntözés céljára biztonságos lesz.
  • Kockázatkezelést javasol, melynek során a további veszélyeket kezelni kell a víz biztonságos újrahasználata érdekében.
  • Továbbá fokozott átláthatóságot javasol. A nyilvánosság az interneten tájékozódhat majd az adott tagállam által alkalmazott vízújrahasználatról.

Az víz újrahasználata az EU-ban jelenleg messze elmarad a lehetőségektől annak ellenére, hogy az édesvíz kinyerésének és szállításának sokkal magasabb a környezeti hatása és az energiaigénye. Ezenkívül az uniós földek harmada egész évben vízhiánytól szenved, és a vízhiány számos tagállamban továbbra is komoly probléma. Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás, például a súlyos szárazságok, valószínűleg szintén kedvezőtlenül befolyásolják majd az édesvízkészletek mennyiségét és minőségét. Az új szabályok azt kívánják biztosítani, hogy a lehető legjobban használjuk fel a városi szennyvíztisztító üzemek által kezelt vizet, megbízható vízellátási alternatívát biztosítva ezzel. A nem iható szennyvíz hasznosítása révén az új szabályok hozzájárulnak az új vízkészletek kialakításához kapcsolódó gazdasági és környezeti költségek megtakarításához.

Háttér-információk

A Bizottság által javasolt rendelet célja, hogy az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással összefüggésben Európa-szerte enyhítse a vízhiányt. Gondoskodik arról, hogy a mezőgazdasági öntözésre szánt, kezelt szennyvíz biztonságos legyen, ezzel védi a polgárokat és a környezetet.

A javaslat a Körforgásos gazdaságra vonatkozó uniós cselekvési terv közvetlen nyomon követéseként a Bizottság 2018. évi munkaprogramjának részét képezi, és teljessé teszi a vízre, illetve az élelmiszerekre vonatkozó, meglévő uniós jogi keretet.

Kiegészíti az európai gazdaság folyamatban lévő modernizációját, a közös agrárpolitikát és az éghajlatváltozással kapcsolatos törekvéseket, valamint hozzájárul az ENSZ fenntartható fejlesztési céljainak megvalósításához Európában (különös tekintettel a vízre és a csatornázásra vonatkozó 6. célkitűzésre), továbbá jól illeszkedik a Bizottság egyik fontos céljának számító körforgásos gazdaságra való áttéréshez.

További információk

A víz újrahasznosítása: a Bizottság intézkedésjavaslatával könnyebbé és biztonságosabbá válik a mezőgazdasági öntözés számára IP-18-3929_HU.pdf - 55 KB

További anyagokért és tájékoztatásért tekintse meg e sajtóközlemény angol nyelvű változatát.

 

Enrico BRIVIO Spokesperson European Commission
Ana CRESPO PARRONDO