Kružno gospodarstvo: Nova pravila o plastici za jednokratnu uporabu radi smanjenja količine plastičnog smeća u moru

Kružno gospodarstvo: Nova pravila o plastici za jednokratnu uporabu radi smanjenja količine plastičnog smeća u moru

Vijeće EU-a danas je, na prijedlog Komisije, donijelo ambiciozne mjere za smanjenje količine smeća u moru koje potječe od deset najčešćih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu na europskim plažama te ribolovnog alata i oksorazgradive plastike.

Utorak, 21. svibnja 2019.

Pravilima o predmetima od plastike za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu uvode se različite mjere za različite proizvode. Zahvaljujući tome EU postaje predvodnik u globalnoj borbi protiv smeća u moru. U slučajevima u kojima postoje lako dostupne i cjenovno pristupačne alternative, na tržištu će se zabraniti jednokratni plastični proizvodi poput pribora za jelo, tanjura i slamki. Kad je riječ o drugim proizvodima, naglasak je na ograničavanju njihove uporabe smanjenjem potrošnje na nacionalnoj razini, na zahtjevima za dizajn i označivanje te na obvezama proizvođača u pogledu zbrinjavanja odnosno čišćenja smeća.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans, nadležan za održivi razvoj, izjavio je: Europsko društvo sve više shvaća da moramo na sve načine nastojati zaustaviti onečišćenje naših mora plastikom. Europska unija odgovara na taj apel naših građana. Poduzeli smo ambiciozne korake i uveli konkretne mjere za smanjenje količine plastike za jednokratnu uporabu. Nova pravila koja su danas donesena pomoći će nam zaštititi zdravlje naših građana i očuvati našu prirodu, a istodobno ćemo promicati održiviju proizvodnju i potrošnju. Možemo biti ponosni na to da Europa postavlja nove ambiciozne standarde i time utire put ostatku svijeta.

Potpredsjednik Jyrki Katainen, zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost, rekao je: U modernom gospodarstvu moramo smanjiti količinu plastičnog smeća i pobrinuti se da se većina plastike reciklira. Inovativniji i održiviji načini proizvodnje otvorit će nove prilike za konkurentnost, rast i radna mjesta u europskim poduzećima. Primjenom novih pravila riješit će se problem onečišćenja plastikom, a Europska unija postat će predvodnica u području održivije politike o plastičnim proizvodima i time poticati rast našega kružnoga gospodarstva.

Povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella dodao je: Plastične slamke ili vilice same po sebi nisu velike, ali mogu uzrokovati veliku i dugoročnu štetu. Zakonodavstvo u području plastike za jednokratnu uporabu odnosit će se na 70 % predmeta koji završe u moru kao smeće, a time ćemo izbjeći štetu za okoliš koja bi nas do 2030. stajala 22 milijarde eura. EU je djelovao brzo i učinkovito na temelju prošlogodišnjeg prijedloga Komisije. Sve u svemu, ovo je europsko zakonodavstvo u najboljem izdanju – njime se odgovara na apele građana, štiti se planet i njegovi stanovnici te se na svjetskoj razini postavljaju vodeći standardi.

Nova su pravila razmjerna i prilagođena kako bi se postigli najbolji rezultati. To znači da će se na različite proizvode primjenjivati različite mjere. Novim se pravilima uvode:

  • zabrana određenih proizvoda za jednokratnu uporabu izrađenih od plastike za koje postoje alternative na tržištu: štapića za uši, pribora za jelo, tanjura, slamki, štapića za miješanje pića, držača za balone, posuda za hranu i piće od eskpandiranog polistirena i svih proizvoda od oksorazgradive plastike
  • mjere za smanjenje uporabe plastičnih posuda za hranu i čaša za napitke te posebno obilježavanje i označivanje određenih proizvoda
  • sustav proširene odgovornosti proizvođača koji pokriva trošak čišćenja smeća za proizvode poput filtera za cigarete i ribolovnog alata
  • cilj od 90 % odvojenog prikupljanja plastičnih boca do 2029. (77 % do 2025.) i zahtjev da na njih budu pričvršćeni čepovi te cilj da udio reciklirane plastike u PET bocama od 2025. bude 25 %, a u svim plastičnim bocama 30 % od 2030. 

Sljedeći koraci

Nakon današnje odluke Vijeća EU-a tekst direktive bit će objavljen u Službenom listu Europske unije, a ona će stupiti na snagu 20 dana nakon objave. Nakon toga države članice imaju dvije godine da prenesu zakonodavstvo u nacionalne sustave.

Direktivom se za prenošenje određenih mjera predviđaju različiti rokovi:

  • zabrane i obveze označivanja morat će se provesti dvije godine od stupanja na snagu
  • čepovi i poklopci morat će biti pričvršćeni na sve spremnike za piće do tri litre pet godina nakon stupanja na snagu
  • dodatne obveze za proširenu odgovornost proizvođača morat će se provesti od siječnja 2023. do 31. prosinca 2024., ovisno o proizvodu.

Kontekst

Direktiva o plastici za jednokratnu uporabu ključan je element akcijskog plana za kružno gospodarstvo Junckerove Komisije i dio strategije EU-a za plastiku. Riječ je o najsveobuhvatnijoj strategiji na globalnoj razini koja se temelji na životnom ciklusu svojstvenom određenom materijalu, a usmjerena je na rješavanje problema prekomjernog i štetnog plastičnog smeća te podržavanje vizije pametne, inovativne i održive industrije plastike.

Direktiva slijedi pristup sličan onome u vrlo uspješnoj Direktivi o plastičnim vrećicama iz 2015., koja je brzo dovela do promjena u ponašanju potrošača. Nove će mjere dovesti do ostvarivanja okolišnih i gospodarskih koristi, primjerice:

  • izbjegavanja emisija 3,4 milijuna tona ekvivalenta CO2
  • izbjegavanja štete po okoliš koja bi do 2030. dovela do 22 milijarde eura troškova
  • uštede previđenih 6,5 milijardi eura za potrošače.

Dodatne informacije

Prilog: Direktiva o plastici za jednokratnu uporabu (sažetak i glavni rezultati)

Priopćenje za medije, 19. prosinca 2018.: Komisija pozdravlja ambiciozan dogovor o novim pravilima za smanjenje količine otpada u moru

Informativni članak o plastici za jednokratnu uporabu

Prijedlog o plastici za jednokratnu uporabu

Pitanja i odgovori: Nova pravila EU-a o plastici za jednokratnu uporabu

Informativni članci o strategiji za plastiku

Europska strategija za plastiku

Paket o kružnom gospodarstvu 

Komisija pokreće savez za kružno gospodarstvo u području plastike

Kampanja Be Ready to Change

Plastika za jednokratnu upotrebu: novim pravilima EU-a do smanjenja otpada u moru IP-18-3927_HR.pdf - 72 KB Kružno gospodarstvo: Nova pravila o plastici za jednokratnu uporabu radi smanjenja količine plastičnog smeća u moru IP-19-2631_HR.pdf - 61 KB


  Više materijala i informacija potražite u engleskoj verziji ovog priopćenja za tisak.  

 

Enrico BRIVIO Spokesperson European Commission
Ana CRESPO PARRONDO